nedeľa 29. januára 2012

Ako postupovať pri výbere projetktu domu

Zaobstarať ideálne projekty domov , ktoré budú vyhovovať Vašim požiadavkám nie je až také obtiažne a časovo náročné ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať za podmienky, že máte stanovené svoje kritériá a viete na čo sa zamerať.
Dôležité je vyšpecifikovať najdôležitejší časti domu a ich funkcionalitu, tak aby vyhovovali Vám a Vašej rodine. Počas výberu správneho projektu rodinného domu je potrebné starostlivo zvážiť počet miestností, poschodí, kúpeľní a toaliet. Jedna z najdôležitejších úloh, ktoré Vás čaká je určiť štýl V8šho nového domu.

Projekty domov sú ľahko zrozumiteľné ak obsahujú interiérové nákresy jednotlivých miestností. Pomocou nich budete mať ucelenú predstavu o rozvrhnutí jednotlivých miestností, ich rozmeroch a pripadne aj zariadení domu.

Existuje mnoho štýlov a druhov projektov rodinných domov. Preto pred kúpou pozemku je dôležité mať predstavu o Vašom projekte domu. Ako prvý krok Vám odporúčame vybrať si taký projekt, ktorý naplní Vaše predstavy a následne sa pustiť do hľadania pozemku. V opačnom prípade sa môže stať, že Vás bude pri výbere projektu pozemok obmedzovať svojim tvarom alebo veľkosťou.

Projekt domu, ktorý kúpite bude obsahovať všetky potrebné informácie, na základe ktorých bude schopný Váš stavebník celý projekt vyhotoviť. Projekty obsahujú informácie o technickom zariadení, rozvodoch a aj o materiáloch, z ktorý sa stavba bude realizovať.

Ďalšie aspekty, ktoré by ste mali dobre zvážiť

Položte si otázku, koľko času chcete Vy a Vaša rodina tráviť v exteriéroch Vášho vysnívaného domu a či budete chcieť tento čas tráviť na verande, terase alebo v bazéne. Uprednostňujete veľkú kuchyňu alebo priestrannú jedáleň spojenú so spoločenskou miestnosťou? Budete potrebovať pracovňu alebo miestnosť určenú pre Vaše koníčky? Máte radi vysoké stropy, krb, presvetlené miestnosti prepojené s terasou? Na všetky tieto otázky by ste mali poznať odpoveď pred tým ako sa pustíte do prezerania jednotlivých plánov rodinných domov.

Ďalším dôležitým faktorom je lokalita, v ktorej má byť projekt vyhotovený. Lokalita vo veľkej miere určuje štýl a hlavné prvky projektu domu. Je dobré sa preto najskôr oboznámiť s lokalitou a zistiť architektonický štýl Vášho budúceho susedstva. Sú domy v okolí v jednom štýle alebo prevláda rôznorodosť štýlov?
Je pozemok, na ktorom plánujete stavať, rovinatý alebo je na svahu? Je široký alebo úzky? Aké sú prirodzené klimatické podmienky v danej lokalite? Rovné strechy sú vhodné do oblastí s miernymi klimatickými podmienkami, zatiaľ čo šikmé strechy sú vhodné do oblastí, kde veľa sneží alebo fúka vietor.


Pokiaľ ste v počiatočnom štádiu výberu projektu domu, je potrebné sa dobre oboznámiť s miestnym územným plánom. Zistite si dostupnosť inžinierskych sietí, prípadné obmedzenia a ťarchy, ktoré sú s pozemkom spojené. A samozrejme nezabudnite sa oboznámiť s miestnymi poplatkami a taktiež spoznať susedov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára