piatok 27. januára 2012

Ako vybrať správny pozemok

Ako vybrať správny pozemok pre Váš projekt rodinného domu

pozemok pre projekt rodinneho domu
Vo všeobecnosti platí, že projekty rodinných domov pre rovinaté pozemky sú menej náročné a teda aj samotná realizácia projektu je menej nákladná. Na druhej strane tieto rodinné domy bývajú väčšinou menej nápadné ako domy na svahovitých pozemkoch. Svahovitý pozemok zväčša umožňuje vybudovať garáž v suteréne domu, ktorý je zároveň viac presvetlený keďže je osadený do svahu.

Pre úzke pozemky sú vhodnejšie projekty domov, ktoré majú viac poschodí. Široké pozemky sú ideálne pre rozľahlejšie jednoposchodové plány domov typu bungalov.

Svahovité pozemky s pekným výhľadom Vás budú inšpirovať siahnuť po projekte rodinného domu, ktorý má veľké panoramatické okná a priestrannú terasu. Táto kombinácia Vám umožní užívať si nádherné východy a západy slnka.

projekt rodinneho domu a pozemok
Ďalším dôležitým faktorom pri výbere správneho pozemku je počet áut, ktoré používa Vaša rodina. Bude pre ne k dispozícii dostatok priestoru aj keď sa vaša rodina rozrastie. Ak plánujete častejšie spoločenské stretnutia vo vašom dome je potrebné rátať s väčšou parkovacou plochou pre Vašich návštevníkov.

Pokiaľ už vlastníte projekt rodinného domu, tak potom je potrebné nájsť taký pozemok, ktorý sa prispôsobí Vášmu pozemku tak, aby Vás výsledná kombinácia projektu a pozemku v ničom neobmedzovala.

Pri výbere pozemku je potrebné si položiť zopár otázok. Majte na pamäti, že možno bude nutné urobiť zopár kompromisov. Preto je potrebné určiť týmto otázkam prioritu a na základe ich dôležitosti sa nakoniec rozhodnúť.

Ak prvé odporúčame vytvoriť si zoznam pozitív a negatív pre miesta, kde ste v minulosti žili alebo kde často trávite čas.

Keď už máte vytvorený zoznam najdôležitejších kritérií pre Váš pozemok, ktorý hľadáte, môžete prejsť na druhý krok a tým je vyznačenie lokalít, ktoré Vám vyhovujú. Nasleduje obhliadka pozemkov, ktoré sú Vám k dispozícii. Každý pozemok je potrebné ohodnotiť na základe Vášho zoznamu kritérií.

Otázky, ktoré je nutné zodpovedať pred kúpou pozemku:


Je stavebný pozemok dostatočne veľký pre Váš projekt rodinného domu?

Dôležité je zoznámiť sa s urbanistickým plánom a zistiť existujúce obmedzenia pre každý pozemok, ktorý vyhovuje Vašim kritériám. Je možné, že v niektorých prípadoch budú existovať také limity, ktoré by Vám nedovolili uskutočniť Váš projekt rodinného domu. Preto je dôležité pred kúpou pozemku informovať sa na obecnom úrade a poradiť sa s Vašim stavebníkom.

Je na pozemku vedené vecné bremeno/ťarcha?

Pokiaľ je na pozemku evidované vecné bremeno, je potrebné zistiť jeho dôsledky pre Váš projekt a budúce užívanie pozemku. Často krát bývajú evidované vecné bremená ohľadom príjazdových ciest, chodníkov, inžinierskych sietí a podobne.

Nachádza sa pozemok v záplavovej zóne alebo v jej blízkosti?

orientacia pozemku
Informujte sa na obecnom úrade, prípadne sa opýtajte susedov, či nebol pozemok v minulosti vystavený povodniam. Pozemky, ktoré sú umiestnené v blízkosti vodných tokov sú náchylné na zaplavenie počas mohutných dažďov. Taktiež je potrebne skontrolovať odvodnenie pozemku. Ak je pozemok náchylný na hromadenie stojatej vody počas dažďov je potrebné navrhnúť takú úpravu pozemku, aby sa takéto situácie nestávali, prípadne sa v maximálnej možnej miere eliminovali.

Zistite si orientáciu pozemku. Kde slnko vychádza a kde zapadá. Pokiaľ patríte medzi ranné vtáčatá, tak bude asi pre Vás vhodné užívať si prvé ranné slnečné lúče z posteli cez okná v spálni. Alebo ak máte radi západy slnka, tak tie si môžete vychutnávať z terasy na dvore. Ktoré miestnosti orientujete na juh a vytvoríte tak v nich ideálne podmienky pre rast rastlín? Technické miestnosti, sklad a garáž môžu byť v severnej časti domu, kde budú v tieni počas väčšiny dňa a obytným miestnostiam, kde sa väčšinou zdržiavate, umožníte viac prirodzeného svetla.

Ďalším faktorom na zváženie je smer vetra. Správou orientáciou domu môžete chrániť terasu a ostatné plochy pred severozápadnými vetrami a predĺžiť tak ich užívanie o 3 až 4 mesiace.

Zodpovedanie všetkých týchto otázok Vám pomôže vybrať si ten správny pozemok pre Váš projekt rodinného domu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára