štvrtok 26. januára 2012

Ako vybrať správny projekt rodinného domu

projekt domu
Výber správneho projektu rodinného domu môže byť veľmi vyčerpávajúcou a časovo náročnou úlohou. V tomto príspevku Vám poradíme na čo sa zamerať, tak aby celý proces výberu nebol pre Vás utrpením ale jednoduchým úkonom, ktorý povedie k Vášmu vysnívanému rodinnému domu.

Pri výbere projektu rodinného domu je dôležité vybrať si taký, ktorý spĺňa Vaše individuálne potreby no zároveň rešpektuje rozmery Vášho pozemku a ráz krajiny. Ak plánujete dom v budúcnosti predať, tak je potrebné na to myslieť a vybrať taký projekt, ktorý bude vedieť osloviť budúcich kupcov.

Dôležité fakty, ktoré ovplyvňujú výber projektu rodinného domu:


Životné potreby a životný štýl


Jednotlivci a rodiny majú rôzny životný štýl a potreby, ktoré ovplyvňujú najmä ich spoločenské kruhy, postavenie a plány do budúcnosti. Prvky, ktoré sú dôležité pre novomanželov môžu byť diametrálne odlišné od požiadaviek, ktoré má pár dôchodcov.

projekty rodinnych domov
Preto Vám pred výberom projektu rodinného domu odporúčame položiť si zopár otázok ohľadom Vášho životného štýlu a potrieb...

Ste čerstvo vydatá/ženatý? Ak áno, máte v pláne založiť rodinu? Koľko detí chcete mať? Má Váš projekt rodinného domu dostatok izieb pre Vašu rastúcu rodinu?

Budete potrebovať hosťovskú izbu, pripadne ďalší obytný priestor pre Vašich starých rodičov, vnúčatá?

Vyhovuje Vám viac oddelená jedáleň od spoločenskej miestnosti alebo preferujete ak je jedáleň súčasťou spoločenskej miestnosti? A čo kuchyňa, má byť ako samostatná miestnosť alebo prepojená s jedálňou?

Dôkladne si preštudujte Váš pozemok a projekt domu, či Vám dovoľujú v budúcnosti zväčšiť obytnú plochu.

Zamyslite sa nad tým, prečo a ako plánujete využívať jednotlivé miestnosti vo Vašom rodinnom dome. Pre niektoré rodiny je ústredným priestorom, kde trávia najviac spoločného času, veľká presvetlená jedáleň s kuchyňou. Zatiaľ čo iné rodiny preferujú spoločenskú miestnosť s dostatočným priestorom pre veľké sedacie súpravy a krb.

Koľko súkromia potrebujete a kde ho chcete tráviť?


Väčšina nových majiteľov rodinného domu uprednostňuje projekty, kde je dostatok súkromia v spálni, prípadne izbách, iní zas potrebujú viac súkromia v pracovni.

projekt rodinneho domu
Ďalším dôležitým aspektom je, ako veľmi si potrebujete chrániť súkromie od susedov. Pokiaľ je pre Vás ochrana súkromia veľmi dôležitá, tak by ste mali skôr uvažovať o projekte rodinného domu v tvare U alebo L. Tieto typy domov Vám môžu poskytnúť viac súkromia v zastavaných územiach.

Skontrolujte polohu okien a ich orientáciu, či Vám poskytujú dostatok výhľadu a zároveň súkromia.

Pouvažujte nad tým ako chcete využívať Váš pozemok. Poskytuje Vám dostatok priestoru pre terasu, verandu alebo bazén a zároveň bude spĺňať Vaše požiadavky na súkromie? Ráz krajiny, tvar pozemku a lokalita hrajú veľmi dôležitú úlohu v tom, koľko súkromia budú Vaše vonkajšie priestory mať.

Projekt rodinného domu a technické miestnosti


Kde plánujete mať práčovňu, kotolňu a aký veľký priestor budú potrebovať? Máte koníček alebo záľuby, ktoré si vyžadujú ďalší priestor na to, aby ste sa im mohli plne venovať?

Potrebujete dielňu pre Vaše záľuby, projekty? Baví Vás záhrada a pestovanie? Možno budete potrebovať miestnosť pre rýchle a ľahké čistenie náradia. Možno patríte medzi ľudí, ktorý potrebujú dostatok úložných priestorov pre svoje poklady ;).

Zariadenie, dispozícia a vzhľad domu


Budete pôdorys Vášho nového domu prispôsobovať existujúcemu nábytku? Pri plánovaní veľkosti miestností starostlivo zvážte umiestnenie sedacej súpravy a nábytku. Predstavte si do akej miery nábytok ovplyvní konečný výraz miestnosti a zároveň ako bude tento priestor pôsobiť vzhľadom k ostatným miestnostiam v dome.

Pokiaľ plánujete použiť Váš súčasný nábytok, tak je dôležité ho zmerať a zakresliť jeho umiestnenie do Vášho projektu rodinného domu. Priestor na chodenie okolo nábytku by mal byť aspoň 90cm a taktiež aj okolo dverí. Skontrolujte či nábytok nebude zasahovať do okien. Zostalo Vám dostatok priestoru na stenách pre obrazy a osobné predmety? Predstavte si bežný deň vo Vašom dome, vzhľad interiéru, presvetlenie jednotlivých miestností a ich vzájomné pôsobenie.


Pozemok a projekty rodinných domov


Geografická poloha, tvar, rozmery a svahovitosť pozemku majú veľký vplyv na jeho budúce využitie a významne ovplyvňuje samotný projekt rodinného domu. Preto okrem projektu rodinného domu je potrebné dobre zvážiť aj pozemok, na ktorom má byť umiestnený. Zostane Vám na pozemku dostatok priestoru pre trávnik, športové hry, bazén, skalku alebo záhradu?

Pokiaľ už pozemok máte, je potrebné prispôsobiť projekt domu, tak aby uspokojil Vaše potreby.